Tuesday, December 13, 2011

Garmin GPS rino 530Cx

asalamualaikum...

saya nak share satu ilmu pasal ukur...sekarang banyak ilmu yang kita tak tahu sebab ilmu ukur ni byk dh advance..saya guna Garmin GPS rino 530Cx utk wat keje kat tempat2 yang sukar masuk ngan total station..meh saya share sal step2 dari garmin ni utk export ke autocad :


step 1 : download mapsource guna link ni http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209


ni instruction die :
Download the Training Center:
http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=835

Install it

Then download the MapSource update:
http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=209

Install it.

You now have full blown MapSource, enjoy!



step 2 : klik kat transfer tab then, select receive from device..kat sini mapsource akan detect automatic gps hand held kite..kemudian kite transfer jer data lam gps ke mapsource..data after transfer akan kua mcm nie :


step 3 : sebelum wat pape kite kena set coordinate projection dlu kat tab edit, pilih preferences..

**pilih projection west malaysia grid and datum kertau 1948...


step 4 : then, kita klik kat waypoint tu utk pilih point mane yang nak export ke autocad...


***pastikan kat tab tracks tu anda delete semua active log die, kalu xdelte nati die akn kua kat autocad gak makin berserabutla data kat autocad nati..

**delete semua point kat active log ni sbb kita hanya nak point waypoint kite je..

step 5 : pergi kat tab waypoint balik, select all point utk di export ke autocad, cth :

step 6 : then pergi kat tab file, pilih save as DXF (*dxf) file..

step 7 : lepas tekan save as tu die akan kua 1 lagi table utk properties kite ubah bila drawing autocad display..this the final step, after all the step above siap, uncheck button kat create symbol to contain waypoint, route and track detail sbb kalu x uncheck die akan kua symbol y besar sampai kite xnmpak point2 kite..


Fail autocad format dxf kite td tu dah blh open dah.. kite blh start edit n join detail lam autocad..

data ni adlah data kerja saya masa kat lojing menggunakan gps hand held..kerja2 kat lojing(hutan) susah nk bw total station masuk so guna jela kemudahan yang ade...

tapi harap maklum la accuracy utk hand held ni adlah +/- 5m.. so utk kerja2 title seperti refix, tanam boundary n mcm2 lg xleh la guna gps ni sbb keje2 title perlukan accuracy sampai :

Ketepatan koordinat larasan adalah 0.050 meter. (PERATURAN UKUR KADASTER 2009)

sekian..

No comments:

Post a Comment